Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 739 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Wycieczka do Mountsberg- słodki smak wiosny

wtorek, 22 kwietnia 2008 3:38



W ostatnim dniu marca, kiedy było jeszcze mroźno i leżało dużo śniegu byłam na wycieczce w Mountsberg.
W tym urokliwym miejscu poznałam tajniki produkcji syropu klonowego.

W głąb lasu dowieziono nas drabiniastym wozem.



Kiedy z drzew klonowych wycieka sok to znak, że nadchodzi wiosna.
Okres zbiorów soku klonowego trwa od połowy marca do połowy kwietnia. Zależne to jest od pogody.
Zimne noce (temp poniżej zera) i następjące po nich ciepłe, słoneczne dni (temp powyżej 5 st C) powodują przepływ soku w drzewach klonowych.
Farmerzy zbierają ten sok, wywiercając wcześniej delikatnie otwór w drzewie, tak by nie uszkodzić kory.Następnie wbijają metalowy kranik i zawieszają w miejscu wycieku soku metalowe wiadro.




Zbierany sok ma wiele składników odżywczych, głównie kwasy organiczne, minerały (potas, wapń), witaminy.
Aby otrzymać syrop, sok musi być poddany odpowiedniej technologii odparowania nadmiaru wody poprzez długotrwałe gotowanie.
Na produkcję 1 litra złotego syropu klonowego potrzeba aż 40 litrów soku.
97% zawartości soku stanowi woda.

Na długo przed przybyciem na kontynent amerykański białych kolonizatorów, rdzenni mieszkańcy nauczyli się w jaki sposób zbierać sok z klonu i robić z niego cukier.



Indianie nazywali sok klonowy "słodką wodą". To oni nauczyli osadników Europejskich jak produkować syrop klonowy.
Gromadzili oni sok klonowy w dużych zbiornikach , do których wrzucali gorące kamienie nagrzane w ognisku. Po wygotowaniu całej wody zbierali pozostały na dnie cukier.











Dzisiaj syrop klonowy jest dochodową gałęzią przemysłową.
Kanada produkuje 76% syropu klonowego na świecie.



Średnio jedno drzewo produkuje 130 litrów soku w sezonie. Wcześniej jednak klon musi rosnąć około 40 lat zanim się z niego zacznie wydobywać sok.
Drzewa klonowe pozostają w dobrej kondycji przez około 200 lat.



Jakość syropu jest oceniana po kolorze. Kupując syrop warto zwrócić uwagę na stopień i kolor.
Canada #1 - to najlepszy do jedzenia, o delikatnym smaku o bardzo jasnym, jasnym i średnim kolorze.
Canada #2 - bursztynowy, o mocnym smaku używany do pieczenia i gotowania.
Canada #3 - ciemny syrop używany na skalę przemysłową.



Po otwarciu butelki syrop musimy przechowywać w lodówce.
Wiele małych miejscowości w Ontario organizuje coroczne festiwale syropu klonowego. Największym jest festiwal w Elmira późnym marcem.

http://www.elmiramaplesyrup.com/2008/attractions/
Ludzie przybywają z różnych zakątków bawiąc się całymi rodzinami i zajadając naleśniki polewane syropem.

Naszą wycieczkę zakończyłam degustacją naleśników polewanych syropem i ku mojemu zdziwieniu do tych słodkości dodano maleńkie kiełbaski z rusztu. Smak wyborny!



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  40 353  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Pewnie gnałabym w pośpiechu przed siebie gdyby nie Pan Bóg, który zagroził mi zerwaniem kontraktu....
Zmienilam priorytety. Najważniejszym stało się zdrowie...
Wykorzystałam tę jedną, jedyną szansę i urodziłam się na nowo.....

O moim bloogu

Warto pokochać życie. Warto postawić na miłość. Warto zadbać o każdą gałązkę kobiecości.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 40353

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Facet